Barbara Kjellström

Skolstart = lässtart

Det var just det här med att få barn och ungdomar att hitta läsglädjen som gjorde att Harald och jag satte igång att skriva en ungdomsbok. En bok som sedan kom att bli en serie på 6 böcker.

Tänk att det redan har gått sex år sedan Harald och jag började skriva den första berättelsen om tonårskillen Cosmo. Inte visste vi då, att det skulle bli en ungdomsserien på hela sex böcker, fem om Cosmo och en om hans klasskompis Evil.

Vad handlar böckerna om?
Böckerna om Cosmo handlar om livet som tonåring och berör vänskap, fotboll, jobbiga föräldrar, skola och kärlek. Berättelserna är nutida, skrivna med ett högt tempo och korta kapitel, allt för att få läsaren att ”bara” vilja läsa ett kapitel till. Boken om Evil handlar om samma sak men där musiken är den röda tråden.

Evil – tjejen i klassen som spelar bas i rockbandet Flaming Birds

Redan i den första boken om Cosmo dök det upp en kaxig karaktär. Det var en tjej som hette Evelina men som ville kallas för Evil. Det visade sig att hon älskade musik precis lika mycket som Cosmo älskade fotboll. Evil var så himla härlig så vi bestämde oss ganska snabbt för att låta henne få en egen berällse. Självklart fick boken titeln: EVIL. Vi valde att skriva Evil som en parallell berättelse som utspelade sig samtidigt som första boken om Cosmo. På så sätt kunde läsaren få veta hur båda karaktärer upplevde till exempel en orientering.

Välj vilken bok = bara du läser
Vår tanke med att skriva ur två olika perspektiv är att en lärare kan erbjuda sina elever att läsa om Cosmo och fotboll eller om Evil och musik. Med målet att de läser. På så sätt får de läsa ur ett kill- och ett tjejperspektiv och får en liten inblick i varandras världar.

Sedan vi släppte den första boken, våren 2017, har vi fått mängder med mejl från lärare och föräldrar som tackat oss för att vi har fått deras barn och elever att hitta läsglädjen. En mamma mejlade och berättade att hennes son valde att hoppa över sin datatid för han ville fortsätta läsa Cosmo-boken. Det är just sådana meddelanden som gjorde att vi vi fortsatte skriva.


6 böcker på 5 år
De två första böckerna om Cosmo och Evil släpptes 2017, därefter släppte vi en bok om året i serien om Cosmo. Det innebär att den femte och avslutande boken kom ut 2021.
hoppas att serien kommer hjälpa både killar och tjejer att inse hur kul det är att läsa böcker. 


Vad var det som fick oss att börja skriva?
Det har skrivits en hel del om hur svårt det är att få barn och ungdomar att intressera sig för böcker och läsning. Många av ungdomarna som vi har träffat berättar att de inte vill läsa skräck eller fantasy och att de tycker att det är svårt att hitta tillräckligt intressanta böcker. Dessutom säger de att det finns roligare saker att göra än att läsa. En sak som de gärna vill läsa om, när de väl läser, är sport. Det var något vi tof fasta på när vi började skriva om Cosmo, en tonårskille som bara har fotboll i huvudet. Men böckerna innehåller så mycket mer. Om det fanns något som hette ungdomsfeelgood, då skulle Cosmo-böckerna passa in där.

Fin recension i KP (Kamratposten)
För att läsaren ska känna igen sig har vi valt att skriva om livet i högstadiet och aktuella ämnen. En som kände igen sig var Jonatan Kraft som skrev i sin recension om den första boken: ”Man känner igen sig överraskande mycket i många situationer. Jag rekommenderar boken, speciellt till alla som gillar fotboll.” 


Skolstart = Hitta läslusten
Nu hoppas vi att det är mängder med barn- och ungdomar som hittar läslusten när de får följa Cosmo och hans vänner. Böckerna finns på bibblan och där du köper böcker. Just det, böckerna är lämpliga för åldern 10-15 år.


Trevlig läsning!
//Barbara


PS! HIttar du inte boken på bibblan så prata med bibliotekarien så fixar de det.

Barbara Kjellström

Vill du läsa mer?

Feelgoodfestivalen i augusti

Nu får jag äntligen berätta … att jag är en av drygt tjugofem feelgoodförfattare som ska vara med på årets höjdpunkt – Feelgoodfestivalen i Sigtuna.

LÄS »

Bokrea – Ungdomsfeelgood

✨✨✨Bokrean är igång och vi bidrar så klart med böcker! Idag tipsar jag om min och Haralds ungdomsfeelgood!✨✨✨Evil – ungdomsboken som handlar om tonårslivet i

LÄS »

Jag tror jag smäller av, igen

Att jobba som författare är ett ensamt jobb, därför är det extra roligt att få följa statistik, särskilt när den går åt rätt håll. Svenska

LÄS »