Barbara Kjellström

Jag tror jag smäller av, igen

Att jobba som författare är ett ensamt jobb, därför är det extra roligt att få följa statistik, särskilt när den går åt rätt håll. Svenska förläggarföreningen tar fram statistik över mest sålda böcker varje vecka. Eftersom jag nyligen släppte den andra delen om Charlotta Silverstake som pocket, så är det den listan jag kikar på varende vecka.

✨✨✨

Vecka 46 låg boken på plats 77 (ny) … men dra mig baklänges, titta vad som har hänt under vecka 47. Nu har den klättrat till plats 52. Jippie!

✨✨✨

Vill skicka ett STORT tack till alla som köper och läser pocketböcker. Ett extra tack till dig som väljer Inte vilken julmarknad som helst – Från brända mandlar till julefrid. Håller tummarna att du kommer tycka om fortsättningen om Charlotta och hennes vänner på Trädgårdsgatan.

Tack & kram!

Jag tror jag smäller av!

Fick precis ett mejl från min förläggare som skrev:
Du har fått en finfin BTJ-recension av Inte vilken julmarknad som helst. Grattis!
Betyg 4!

✨✨✨

Men hur kul är inte det? Vet att BTJ inte ens recenserar alla böcker.
Att boken dessutom har fått en 4:a!
🙏🏽🙏🏽🙏🏽🙏🏽

✨✨✨

Vad är då BTJ?
Jo, det står för Bibliotekstjänst och är ett företag som ger inköpsråd till bibliotek via BTJ-häften, som innehåller korta omdömen med betyg om nya tryckta böcker.

✨✨✨

Vad BTJ skrev?
Här är ett utdrag ur Eva E:Son Franssons recension, BTJ-häfte, nr 24. 2023.
”… Författaren Barbara Kjellström ger en varm bild av vänskap, vanliga vardagliga
händelser och känsliga situationer som uppstår. Det är lätt att följa Charlottas väg framåt och dras med av hennes beslutsamhet och påhittighet.”
Helhetsbetyg: 4

✨✨✨

✨✨✨

Nu håller jag tummarna att biblioteken runt om i landet blir sugna på att ta in boken så att ännu fler får läsa om Charlotta och alla hennes upptåg.

✨✨✨

Kram!
//Barbara

PS. Pocketboken finns där du köper böcker till exempel hos Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln och Lind & Co med flera.

Undrar du vilken bok som släpps idag?

Då kan jag stolt berätta, att i dag släpps den andra delen i serien om Charlotta Silverstake och hennes vänner på Trädgårdsgatan som pocket. Jippie! Får låtsas att det är trumpeter och fanfarer här hemma i min lilla håla. Men kul är det, och stolt är jag.

✨✨✨

När formgivaren Emma Graves skulle göra omslaget till pocketversionen så passade vi (förlaget Lind & Co och jag) att kika på försäljningsstatistiken. I vanliga fall är jag inte så intresserad av statistik, men den här gången så var det verkligen extra kul. För det visade sig att de två första böckerna i serien hade sålt i över 50 000 ex. Som du ser så la Emma till en liten bubbla på framsidan av boken där det står hur många som sålts. Från djupet av mitt hjärta – ett STORT tack till alla er som har läst och gillat böckerna.

✨✨✨

Men, du kanske tillhör skaran som vill hålla en bok i handen? NU har du chansen! Pocketboken finns där du köper böcker och på bibblan. Om bibblan inte tagit in den så kan du lämna prata med bibliotekarien och lämna ett inköpstips.

✨✨✨

Nu ska jag ta mig en kopp kaffe och njuta ett par minuter av att boken har släppts i dag. Sedan är det dags för dagens andra skrivpass. För visst är vi nyfikna på hur det ska gå för Charlotta framöver.

✨✨✨

Kram
//Barbara

Skrivresa

✨✨✨
Även om Stallarholmen är min plats på jorden så var det underbart att få åka iväg på en Skrivresa till värmen. Att jag dessutom fick göra det med skrivvänner var ännu bättre. En av alla saker som jag gillar med att åka iväg är att jag får gå in i skrivbubblan och skriva precis hela tiden. Vilket jag gör på tåget, i vänthallar, på flygplatser, restauranger, i parker, på balkonger osv.

✨✨✨

Dagarna bestod av tre skrivpass = att jag lyckades passera 101 000 ord! 🙏🏽💪🏼Skrev, skrev och skrev. Men njöt också av god mat, innerliga samtal och en hel del promenader. Lyckades även hinna med en egen vandring på 2.5 h. Jag är ju van att gå på promenad m Frasse varje dag. Det är nämligen då jag tänker ut nya scener, kommer på dialoger och har tid att fundera på vad som kan förbättra en berättelse. Därför kändes det extra bra att få gå på en längre tur upp i bergen.

✨✨✨

Självklart hittade jag flera vackra dörrar. En av dem ser du i bildgalleriet. Är så fascinerad av dörrar. Börjar alltid fantisera om vad som händer eller kan hända bakom dem. Passerade ett träd på vandringen som var över 200 år. Såååå vackert och mäktigt. Gick även upp så tidigt en morgon att vi hann se soluppgången. Också mäktigt.

✨✨✨

Nu ska jag fortsätta sitta i min skrivbubbla. Förhoppningen är att ha klart råmanus till den sista november. Du kan väl hålla tummarna för mig? 🙏🏽

✨✨✨
// Barbara

Borta bra, hemma bäst …

✨✨✨
Borta bra – hemma bäst …
✨✨✨

Tänk att det redan har gått en hel vecka sedan jag kom hem från Italien. Kan inte fatta att tiden går så himla fort.

Tur att det går att titta igenom bilder, minnas alla härliga vandringar, goda middagar och den där helt underbara lilla balkongen som var perfekt att sitta och skriva på.

✨✨✨

Men nu är jag tillbaka hemma och får fortsätta skriva. Kan berätta att Charlotta och hennes vänner tjatar på mig, att jag ska snabba mig på att skriva om dem. Jag lovar, jag gör allt vad jag kan. Halva råmanuset är klart, så det känns som att tidsplanen håller.

✨✨✨

Har en scen kvar, som ska skrivas i dag, sedan tar jag helg.

✨✨✨

Önskar dig en fin fredag och en härlig helg!

✨✨✨

PS. Har jag sagt att jag gillar dörrar? Finns så många vackra och man vet aldrig vad som döljer sig bakom. När en stängs, så kan en annan öppnas.

✨✨✨

Nu går det att beställa …

✨✨✨
Pocketsläpp
✨✨✨

Nu finns del 2 om Charlotta Silverstake och hennes vänner på Trädgårdsgatan som pocket.

Prel boksläpp är först den 13 november men redan i dag går det att beställa boken hos förlaget!
Klicka på bilden nedan så kommer du till Lind & Co, där du kan läsa mer om boken och göra din beställning.

✨✨✨

Önskar dig en mysig lässtund!

//Barbara

Skolstart = lässtart

Det var just det här med att få barn och ungdomar att hitta läsglädjen som gjorde att Harald och jag satte igång att skriva en ungdomsbok. En bok som sedan kom att bli en serie på 6 böcker.

Tänk att det redan har gått sex år sedan Harald och jag började skriva den första berättelsen om tonårskillen Cosmo. Inte visste vi då, att det skulle bli en ungdomsserien på hela sex böcker, fem om Cosmo och en om hans klasskompis Evil.

Vad handlar böckerna om?
Böckerna om Cosmo handlar om livet som tonåring och berör vänskap, fotboll, jobbiga föräldrar, skola och kärlek. Berättelserna är nutida, skrivna med ett högt tempo och korta kapitel, allt för att få läsaren att ”bara” vilja läsa ett kapitel till. Boken om Evil handlar om samma sak men där musiken är den röda tråden.

Evil – tjejen i klassen som spelar bas i rockbandet Flaming Birds

Redan i den första boken om Cosmo dök det upp en kaxig karaktär. Det var en tjej som hette Evelina men som ville kallas för Evil. Det visade sig att hon älskade musik precis lika mycket som Cosmo älskade fotboll. Evil var så himla härlig så vi bestämde oss ganska snabbt för att låta henne få en egen berällse. Självklart fick boken titeln: EVIL. Vi valde att skriva Evil som en parallell berättelse som utspelade sig samtidigt som första boken om Cosmo. På så sätt kunde läsaren få veta hur båda karaktärer upplevde till exempel en orientering.

Välj vilken bok = bara du läser
Vår tanke med att skriva ur två olika perspektiv är att en lärare kan erbjuda sina elever att läsa om Cosmo och fotboll eller om Evil och musik. Med målet att de läser. På så sätt får de läsa ur ett kill- och ett tjejperspektiv och får en liten inblick i varandras världar.

Sedan vi släppte den första boken, våren 2017, har vi fått mängder med mejl från lärare och föräldrar som tackat oss för att vi har fått deras barn och elever att hitta läsglädjen. En mamma mejlade och berättade att hennes son valde att hoppa över sin datatid för han ville fortsätta läsa Cosmo-boken. Det är just sådana meddelanden som gjorde att vi vi fortsatte skriva.


6 böcker på 5 år
De två första böckerna om Cosmo och Evil släpptes 2017, därefter släppte vi en bok om året i serien om Cosmo. Det innebär att den femte och avslutande boken kom ut 2021.
hoppas att serien kommer hjälpa både killar och tjejer att inse hur kul det är att läsa böcker. 


Vad var det som fick oss att börja skriva?
Det har skrivits en hel del om hur svårt det är att få barn och ungdomar att intressera sig för böcker och läsning. Många av ungdomarna som vi har träffat berättar att de inte vill läsa skräck eller fantasy och att de tycker att det är svårt att hitta tillräckligt intressanta böcker. Dessutom säger de att det finns roligare saker att göra än att läsa. En sak som de gärna vill läsa om, när de väl läser, är sport. Det var något vi tof fasta på när vi började skriva om Cosmo, en tonårskille som bara har fotboll i huvudet. Men böckerna innehåller så mycket mer. Om det fanns något som hette ungdomsfeelgood, då skulle Cosmo-böckerna passa in där.

Fin recension i KP (Kamratposten)
För att läsaren ska känna igen sig har vi valt att skriva om livet i högstadiet och aktuella ämnen. En som kände igen sig var Jonatan Kraft som skrev i sin recension om den första boken: ”Man känner igen sig överraskande mycket i många situationer. Jag rekommenderar boken, speciellt till alla som gillar fotboll.” 


Skolstart = Hitta läslusten
Nu hoppas vi att det är mängder med barn- och ungdomar som hittar läslusten när de får följa Cosmo och hans vänner. Böckerna finns på bibblan och där du köper böcker. Just det, böckerna är lämpliga för åldern 10-15 år.


Trevlig läsning!
//Barbara


PS! HIttar du inte boken på bibblan så prata med bibliotekarien så fixar de det.

Gillar GILLA Stallarholmen

✨✨✨

Som du säkert redan vet så är Stallarholmen inte vilken håla som helst.

Förutom att det händer mängder med kul saker så som olika festivaler, marknader och kulturevent så har vi dessutom en alldeles egen tidning.

Vad den heter?
GILLA Stallarholmen – så klart!

✨✨✨

I dag låg det senaste numret av GILLA i brevlådan och gissa om jag blev glad när jag såg att redaktören Jenny Harrysson skrivit en liten notis om min senaste bok i serien om Charlotta Silverstake.

✨✨✨

Tack för ”Grattis” och det är väl klart att jag vill skriva om vår härliga håla!

//Barbara


TrädgårdsTisdag – skördar för fullt

🌱🌱🌱

Börjar äntligen få till en bra rutin. Skriver på förmiddagen och tar hand om allt som trädgården levererar på eftermiddagen.

🌱🌱🌱

Jag fick tips av @malinlundskog, eller läste på hennes blogg, om Pomodorometoden. Det innebär att jag ställer klockan (använder en webbsida som hon länkade till) och så skriver jag tills det plingar till för paus. Funkar förvånansvärt bra. Fick en hel del skrivet innan det var dags för lunch.

🌱🌱🌱

Direkt efter lunchen så ger vi oss ut i trädgården. Plockar bland annat ett och annat äpple. Visserligen har vi bara ett äppelträd, av sorten Katja, men som tur är så har grannarna flera olika sorter.

Är så tacksam att vi flyttade till vår lilla håla – Stallarholmen. Även om det är en mindre villatomt så levererar den mängder med ätbart.

Just nu njuter vi av tomater i alla möjliga storlekar och färger, pyttesmå plommon som är supergoda att äta som de är och att göra marmelad av samt päron. Trodde verkligen inte att vi kunde få så fina päron. De är fortfarande lite hårda, men kommer få ligga och mogna på en hylla i källartrappan.

🌱🌱🌱

Glada hälsningar

//Barbara

Stallarholmen – vilken underbar håla!

Jag brukar försöka göra ett inlägg på Insta och FB, varje fredag och har till och med kallat det för FörfattarFredag. I dag är det fredag och med andra ord är det meningen att jag ska hitta på något som kan intresserade de som följer mina konton och som är kopplat till mitt skrivande. Eller kanske mer om mitt liv här i den lilla hålan på landet – Stallarholmen.

Just precis här så skulle det så klart passa perfekt att nämna ortens devis: Stallarholmen – Inte vilken håla som helst. Vilket också är titeln som jag valde till den första delen i serien om Charlotta Silverstake. När jag flyttade hit till Stallarholmen, så tyckte jag att det var nedlåtande på något sätt att säga så om orten. I dag, fem år senare och efter att ha spenderat nästan all min tid i ”hålan” så kan jag bara säga att det är en perfekt devis. För det här är verkligen inte vilken håla som helst.

Här får jag både och. Med det menar jag att jag inte behöver välja. Jag får bo ute på landet, men samtidigt är det inte längre från storstaden där jag växte upp än fyrtio minuter med tåget. Eller en timme med bil. Eftersom jag tycker om att gå på teater, se musikaler eller gå på konserter så är det verkligen perfekt. I alla fall för mig. Med andra ord får jag: Både och. Både bo på landet, och ha närheten till stan.

Men jag kan också gladeligen erkänna att jag andas ut, nästan av lättnad, när jag får landa i Stallarholmen igen och när jag får komma hem till mitt hus. Ett hus som jag tycker så himla mycket om. Ett hus eller snarare med en tomt som vår lilla dvärgznuzze Frasse älskar. För här får han springa runt och vara den gårdshund som han är. Han, precis som jag, stortrivs att bo på landet.

Det är verkligen något speciellt att få bo på landet. Tänker att det är säkert så som många andra tänker, att de gillar att bo på landet, oavsett var det ligger. Om det är långt upp i norr, mitt i Sverige, på öst- eller västkusten eller i de djupaste skogarna i Småland. Alla har vi våra egna favoritplatser.

En av mina favoritplatser är min inglasade altan. Det är där jag ligger, nersjunken i en solstol, och skriver berättelserna om Charlotta Silverstake och hennes vänner på Trädgårdsgatan. Den där gatan som faktiskt INTE finns i Stallarholmen. Inte än i alla fall. Vem vet, det byggs så himla många nya hus här i området, så en dag kommer det säkert dyka upp en gata som blir döpt till Trädgårdsgatan. På ett sätt skulle det vara kul.

Snart är det dax att stänga igen datorn och ta helg, men innan dess ska jag klara av veckan sista skrivpass.

Passar på att önska alla en fin fredag och en härlig helg!

Allt gott!

//Barbara

Barbaras blogg

Vad kul att du hittat hit! Här delar jag med mig av livet i min lilla håla på landet, där jag både skriver på heltid samtidigt som jag försöker omvandla trädgården till ett prunkande grönsaksland så att jag kan laga kopiösa mängder med växtbaserad mat. För är det en sak som jag älskar, nästan mer än att skriva, så är det att laga och äta mat.

Hoppas att du kommer gillar att hänga här med mig.

Vill du veta mer om vad jag lagar för mat så kan du kika in på mitt instagramkonto: Rabarbara

Vill du veta mer om vad som händer med mitt skrivande, när det är boksläpp med mera så får du gärna följa mig på facebook 
BarbaraKjellstromFörfattare
eller Instagram
BarbaraKjellstromforfattare

Jag tror jag smäller av!

Fick precis ett mejl från min förläggare som skrev: Du har fått en finfin BTJ-recension av Inte vilken julmarknad som helst. Grattis!Betyg 4! ✨✨✨ Men

Läs mer »

Skrivresa

✨✨✨Även om Stallarholmen är min plats på jorden så var det underbart att få åka iväg på en Skrivresa till värmen. Att jag dessutom fick

Läs mer »

Nu går det att beställa …

✨✨✨Pocketsläpp ✨✨✨ Nu finns del 2 om Charlotta Silverstake och hennes vänner på Trädgårdsgatan som pocket. Prel boksläpp är först den 13 november men redan

Läs mer »

Skolstart = lässtart

Det var just det här med att få barn och ungdomar att hitta läsglädjen som gjorde att Harald och jag satte igång att skriva en

Läs mer »