Barbara Kjellström

Barbara Kjellström

Mer om barbara

Som barn älskade jag att gå till biblioteket och smyga runt bland hyllorna och leta efter spännande eller roliga böcker. Ofta var belysningen dämpad, lokalen en aning dammig och det rådde en tystnad som fick mig att tassa på tå. En snäll bibliotekarie hjälpte mig att hitta böcker som kunde intressera en liten tjej och till slut var det boken om Kulla-Gulla som fick mig att knäcka läskoden. Sedan dess har det blivit en hel del besök på olika biblioteket och i dag läser jag allt från barn- och ungdomsböcker, deckare, feelgoodromaner till facklitteratur om trädgårdsodling, mat och personlig utveckling. 
I tonåren började drömmen om att skriva böcker ta form, men jag saknade självförtroendet att våga skriva eftersom mina föräldrar inte hade svenska som modersmål. Efter gymnasiet valde jag att utbilda mig till typograf och arbetade i flera år som projektledare på en marknadsavdelning och 2007 tog jag steget att starta en reklambyrå. Det blev intensiva år där jag fokuserade på att hjälpa företag med marknadsföring och kampanjer. Samtidigt funderade jag allt mer på vad nästa steg skulle bli. Hela tiden fokuserade jag på att hjälpa andra vilket gjorde att jag höll på att glömma bort mig själv. Därför föll det sig naturligt att gå en utbildning i personlig utveckling som resulterade i att jag blev samtalscoach. I möten med människor fick jag ofta höra om förlorade graviditeter och att det saknades böcker i ämnet. Eftersom jag hade egen erfarenhet bestämde jag mig för att ta ledigt ett helt år och skriva boken som jag, och flera med mig, saknade. Min förhoppning var att hjälpa andra som också förlorat sin graviditet. Resultatet blev När det inte blev som du tänkt dig – om missfall, sorg och att våga igen och EKO-modellen – En personalhandbok om förlorad graviditet.
Sommaren 2016 åkte jag till Fårö för att delta i en författarvecka med planen att skriva klart en roman. Efter några dagar mejlade min man, Harald Kjellström, ett par sidor som han hade skrivit. Texten handlade om en kille som gick i högstadiet och bara hade fotboll i huvudet och var riktigt bra. Resten av veckan fortsatte vi att skriva, redigera och skicka sidor till varandra. När jag kom hem skrev vi klart boken Cosmo, som blev den första delen i ungdomsserien om Cosmo & Evil. Sedan dess har uppföljarna Evil (2017),  Cosmo 2 (2018) och Cosmo 3 (2019), Cosmo 4 (2020) och Cosmo 5 (2021) kommit ut.
Under 2017 skrev och illustrerade jag kapitelboken Linnea & Lukas – Lönnfacket som handlar om två kusiner som löser ett mysterium och vänder sig till de som precis har börjat läsa. Utifrån samtal med Dyslexiförbundet har texten i boken större grad och radavstånd, är vänsterställd och utan några avstavningar och formgiven med ett typsnitt, allt för att göra det lättare att läsa.
Barnboken Lillebror i mitt hjärta kom ut hösten 2018 och är ett samarbetsprojekt med en författare och en illustratör och handlar om sorg och hur det är att förlora ett efterlängtat syskon som dör i magen. Som huvudpersonen i boken, Erik 6 år, säger: ”Hur kan någon vara död, som inte är född?” Min förhoppning är att boken ska vara ett stöd för barn och familjer i deras sorgebearbetning.

Med fem barn, varav ett med Downs Syndrom, har vi sett på nära håll hur svårt det kan vara att lära sig att läsa. Därför skrev vi barnböckerna om hundvalpen Frasse med tillhörande målarböcker. Genom att färglägga stimuleras motoriken vilket hjälper barnet i dess utveckling. Att öva med en penna eller krita ses som ett första steg i att lära sig skriva.
Just nu skriver jag på den fjärde delen om Charlotta Silverstake och hennes vänner på Trädgårdsgatan. Planerat boksläpp är sommaren 2024. Men som vanligt har jag svårt att bara göra en sak i sänder. Därför skriver jag parallellt på två andra berättelser. Den ena är en helt ny feelgoodserie, den andra skriver min man och jag tillsammans. Men när de är färdiga, det får vi se. 

Vill du ha lite mer koll på vad jag gör, när mina böcker släpps, var jag har författarbesök eller signeringar så får du gärna följa mig på Instagram och Facebook!
Hoppas att vi ses i bokvimlet!

Barbara Kjellström

Snabbfakta


Familj

Gift med Harald Kjellström och har fem barn som alla flyttat hemifrån


Husdjur
Hunden Frasse, en svart dvärgschnauzer


Bor
Född i Stocholm men är numera bosatt i den lilla hålan Stallarholmen, vars devis är:
Inte vilken håla som helst


Utbildning
Civilekonom, inriktning marknadsföring, typograf och samtalscoach


Arbete
Författare, skriver på heltid


Genre
Skriver allt från feelgood till kokböcker, men har även skrivit både barn- och ungdomsböcker samt facklitteratur


Intressen
Hitta på berättelser, gärna med humor. Odla ätbart och laga kopiösa mängder mat utav allt som finns i trädgården samt att spendera tid i keramikverkstaden


Semester
Väljer helst att vandra. Några favoriter är Oberammergau i Tyskland, runt Iseosjön och Cinque terre i Italien, levadorna på Madeira och Valdemossa på Mallorca.


Storytel Awards
Inte vilken håla som helst och
Inte vilken julmarknad som helst har båda nominerats till Storytel Awards stora ljudbokspris, kategori feelgood.


Populär serie

Böckerna om Charlotta Silverstake har sålt i 65 000 ex


Övrig

Ledamot, stol 25, Fåröakademien