Barbara Kjellström

Barbara Kjellström

om barbara

Jag är född 1965, uppvuxen i Stockholm, gift med författaren och musikern Harald Kjellström och tillsammans har vi fem barn. Sommaren 2018 valde vi att lämna storstadens stress och flyttade närmare naturen tillsammans med vår dvärgschnauzer Frasse. Platsen vi fann och som har kommit att bli vår nya oas är Stallarholmen i Sörmland. Här får jag möjlighet att skriva på heltid, odla grönsaker, spendera tid i min keramikverkstad och njuta av tystnaden.
Under mina promenader i området med Frasse började jag fantisera om orten och människorna vilket resulterade i en feelgoodroman som Lind & Co gav ut sommaren 2021. Inte vilken håla som helst – Från Strandvägen till Stallarholmen nominerades till Storytel Awards stora ljudbokspris, kategori Årets feelgoodbok 2022 , blev utsedd till månadens pocket hos Femina och var den mest lyssnade ljudboken i Strängnäs kommun. Hösten 2022 släpptes uppföljaren Inte vilken julmarknad som helst – Från brända mandlar till julefrid, även den nominerades till Storytel Awards stora ljudbokspris. I augusti 2023 släpptes den tredje delen Inte vilken festival som helst – Från fiolgnissel till technodunk. Serien om Charlotta Silverstake och hennes vänner på Trädgårdsgatan har sålt i mer än 50 000 ex.
Förutom att skriva så älskar jag mat. Både att tänka ut nya maträtter, laga mat och självklart också äta den. Ju mer desto bättre. Ska jag vara ärlig så är mat det första jag tänker på när jag vaknar och så fort frukosten är avklarad så kommer dagens viktigaste fråga: ”Vad ska vi laga till middag?” Jag har alltid samlat på recept och därför blev det ett naturligt steg att börja skissa på en kokbok och under 2021 och 2022 släppte Camilla Danilda och jag böckerna Magic Vegan Julbord och Magic Vegan Vardag, utgivna av Isaberg förlag. Båda böckerna är fyllda med växtbaserade recept och har mängder med tips på hur du kan laga rätterna. Följ oss gärna på Instagram @magicveganfoodforyou. Vill du veta vad jag lagar och äter så får du gärna följa mig på mitt matkonto: Rabarbara.
Som barn älskade jag att gå till biblioteket och smyga runt bland hyllorna och leta efter spännande eller roliga böcker. Ofta var belysningen dämpad, lokalen en aning dammig och det rådde en tystnad som fick mig att tassa på tå. En snäll bibliotekarie hjälpte mig att hitta böcker som kunde intressera en liten tjej och till slut var det boken om Kulla-Gulla som fick mig att knäcka läskoden. Sedan dess har det blivit en hel del besök på olika biblioteket och i dag läser jag allt från barn- och ungdomsböcker, deckare, feelgoodromaner till facklitteratur om trädgårdsodling, mat och personlig utveckling.
I tonåren började drömmen om att skriva böcker ta form, men jag saknade självförtroendet att våga skriva eftersom mina föräldrar inte hade svenska som modersmål. Efter gymnasiet valde jag att utbilda mig till typograf och arbetade i flera år som projektledare på en marknadsavdelning och 2007 tog jag steget att starta en reklambyrå. Det blev intensiva år där jag fokuserade på att hjälpa företag med marknadsföring och kampanjer. Samtidigt funderade jag allt mer på vad nästa steg skulle bli. Hela tiden fokuserade jag på att hjälpa andra vilket gjorde att jag höll på att glömma bort mig själv. Därför föll det sig naturligt att gå en utbildning i personlig utveckling som resulterade i att jag blev samtalscoach. I möten med människor fick jag ofta höra om förlorade graviditeter och att det saknades böcker i ämnet. Eftersom jag hade egen erfarenhet bestämde jag mig för att ta ledigt ett helt år och skriva boken som jag, och flera med mig, saknade. Min förhoppning var att hjälpa andra som också förlorat sin graviditet. Resultatet blev När det inte blev som du tänkt dig – om missfall, sorg och att våga igen och EKO-modellen – En personalhandbok om förlorad graviditet.
Sommaren 2016 åkte jag till Fårö för att delta i en författarvecka med planen att skriva klart en roman. Efter några dagar mejlade min man, Harald Kjellström, ett par sidor som han hade skrivit. Texten handlade om en kille som gick i högstadiet och bara hade fotboll i huvudet och var riktigt bra. Resten av veckan fortsatte vi att skriva, redigera och skicka sidor till varandra. När jag kom hem skrev vi klart boken Cosmo, som blev den första delen i ungdomsserien om Cosmo & Evil. Sedan dess har uppföljarna Evil (2017),  Cosmo 2 (2018) och Cosmo 3 (2019), Cosmo 4 (2020) och Cosmo 5 (2021) kommit ut.
Under 2017 skrev och illustrerade jag kapitelboken Linnea & Lukas – Lönnfacket som handlar om två kusiner som löser ett mysterium och vänder sig till de som precis har börjat läsa. Utifrån samtal med Dyslexiförbundet har texten i boken större grad och radavstånd, är vänsterställd och utan några avstavningar och formgiven med ett typsnitt, allt för att göra det lättare att läsa.
Barnboken Lillebror i mitt hjärta kom ut hösten 2018 och är ett samarbetsprojekt med en författare och en illustratör och handlar om sorg och hur det är att förlora ett efterlängtat syskon som dör i magen. Som huvudpersonen i boken, Erik 6 år, säger: ”Hur kan någon vara död, som inte är född?” Min förhoppning är att boken ska vara ett stöd för barn och familjer i deras sorgebearbetning.
Med fem barn, varav ett med Downs Syndrom, har vi sett på nära håll hur svårt det kan vara att lära sig att läsa. Därför skrev vi barnböckerna om hundvalpen Frasse med tillhörande målarböcker. Genom att färglägga stimuleras motoriken vilket hjälper barnet i dess utveckling. Att öva med en penna eller krita ses som ett första steg i att lära sig skriva.
Nu fortsätter jag att skriva på en berättelse med en helt ny karaktär.
Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att få veta när nästa bok släpps!

Barbara Kjellström

Snabbfakta


Familj
Gift med Harald Kjellström, fem barn som alla flyttat hemifrån


Husdjur
Hunden Frasse, en svart dvärgschnauzer


Bor
Född i Stocholm men numera bosatt i den lilla hålan Stallarholmen, vars devis är:
Inte vilken håla som helst


Utbildning
Civilekonom, inriktning marknadsföring, typograf och samtalscoach


Arbete
Författare, skriver på heltid
  

Genre
Feelgood, barn och ungdom samt facklitteratur
  

Intressen
Hitta på berättelser, gärna med mycket humor. Odla ätbart och laga kopiösa mängder mat utav allt som finns i trädgården och spendera tid i keramikverkstaden


Semester
Väljer helst att vandra. Några favoriter är Oberammergau i Tyskland, runt Iseosjön och Cinque terre i Italien, levadorna på Madeira och Valdemossa på Mallorca.

Storytel Awards
Inte vilken håla som helst och
Inte vilken julmarknad som helst har båda nominerats till Storytel Awards stora ljudbokspris, kategori feelgood


Övrig

Ledamot, stol 25, Fåröakademien